Bir Başka Yol’a Başlarken
En son ne zaman insanlık, toplumsal sorumluluk adına bir şey yaptık? En son ne zaman bencilliğimizden kurtulmaya çalıştık? “Karşılıksız” kelimesini ne zaman anlamlı kıldık? Sorularına cevap arayarak başladık bu projeye… Aradıkça yüzleştik toplumumuzun sorunlarıyla. Belki de çoktan unuttuğumuz ya da anımsamak istemediğimiz, hepimizin yaşadığı üniversiteye giriş sınavı öncesindeki zor sürecin üzerine düşündük. Şanslıydık; çünkü bizler dershanelere gidebilmiş, hatta bazılarımızın özel ders veren hocaları olmuştu. Fakat bu imkânlara sahip olamayanların istedikleri bölümlerde okuyamamaları, yaşadıkları umutsuzlukla bu yarışı(!) kaybetmelerine bir tepki olarak doğdu bu proje. İTÜ’lü öğrenciler olarak amacımız onlara “Bir Başka Yol” sunmaktı. Sadece üniversite sınavına hazırlamak değil, kültürel ve toplumsal bir bilinç oluşturmaktı.
2006 yılının ekim ayında İTÜ Basın-Yayın Kulübü’nde bir fikir projesi olarak ortaya çıkan Bir Başka Yol, 2007 yılının şubat ayında faaliyete başladı. Kulüp üyeleri arasından gönüllü olan 10 kişilik bir grup yönetici komisyon olarak projenin organizasyonu üstlendi ve bu kapsamda 25 Şubat 2007 Pazar günü projenin ilk dersi verilmeye başlandı. Birebir gerçekleştirilen derslerin verilmesinde 72 İTÜ öğrencisi gönüllü olarak görev aldı. 13 lise öğrencisinin katılımıyla tamamlanan projenin ilk ayağı 15 Haziran 2007 Cuma günü sona erdiğinde, proje yürütme komisyonu da yeni yapılanma arayışları içerisindeydi.
Geride bırakılan bir yılın getirdiği deneyimler, ayrı bir kulüp kurarak bu yola devam etmenin projenin sürekliliği açısından daha iyi olacağını gösterdiğinden; 2007-2008 eğitim öğretim dönemi, kulüp kurma çalışmalarıyla başladı. Yoğun çalışmalar ve çabalar sonunda ekim ayında, İTÜ-TOG ( Toplum Gönüllüleri) ile birlikte Gönüllülük Kulübü (İTÜ-GK) resmen kuruldu.
Bir Başka Yol Projesinin de bünyesi kapsamında yürütüldüğü İTÜ GK, her türlü sosyal sorumluluk ve dayanışma projelerine kapısı açık ve yeni oluşumları destekler bir biçimde çalışmaya devam etmektedir.